HORNONITRIANSKE MÚZEUM V PRIEVIDZI

Podujatia, aktivity, udalosti štvrtého kvartálu 2024

Programová ponuka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi vstúpi na začiatku jesene do svojej poslednej štvrtiny v roku 2024. Výstavnú činnosť budú reprezentovať tri výstavy realizované už na sklonku leta: obnovená špeciálna expozícia Suterén zla (otvorená na počesť 80. výročia Slovenského národného povstania) v rozšírených výstavných priestoroch, pripomínajúca vojnové zločiny v Prievidzi a okolí priamo na mieste činu (autentický priestor niekdajšieho väzenia gestapa v suteréne súčasného sídla Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi), prístupná až do budúcoročných osláv 80. výročia konca druhej svetovej vojny; svet notafílie návštevníkom predstaví výstava Skutočné tváre na papierových platidlách, za ktorými sa ukrývajú mnohé významné - známe i menej známe - postavy dejín, spoločensko-politického diania, vedy i umenia (od 2. septembra do 22. novembra 2024 v malej výstavnej miestnosti); v hlavnej výstavnej miestnosti múzea sa na obdobie 19. september 2024 - 14. február 2025 rozloží Nová Prievidza - muzeálna prezentácia projektovej dokumentácie i konkrétnych výsledkov výstavby najdôležitejšieho architektonického komplexu 20. storočia v metropole hornej Nitry, inak najstaršieho prievidzského sídliska Píly. Absolútnou novinkou štvrtého kvartálu bude čo najpokojnejší prechod zvykov a obyčají z ľudového do mestského prostredia - Vianoce na sídlisku pripomenú najkrajšie sviatky roka v typickej domácnosti socialistickej éry (malá výstavná miestnosť, december 2024 - január 2025), no najmä kontinuálna múzejná expozícia Osobnosti múzea, ktorá v prvej fáze oslávi sté výročie muzeálnej činnosti na hornej Nitre a jej nositeľov (od 24. októbra 2024 do polovice mája 2025 v expozičných priestoroch múzea).

Skutočné tváre na papierových platidlách  Nová Prievidza

Bohatý mix prezentačno-odbornej, vzdelávacej i tvorivo-náučnej činnosti odštartoval už po prázdninách špeciálnou ponukou sezónnych prírodovedných exkurzií po niektorej z voliteľných trás - materské, základné i stredné školy môžu na Ekopotulky mestom (Prievidza) vyraziť v priebehu celého októbra. Ďalšia terénna exkurzia so sprievodnou dielničkou je pripravená na štvrtý októbrový deň - múzejná biologička záujemcom predstaví Európske dni vtáctva v Mestskom parku v Prievidzi. V prírode zostane aj podujatie z pravidelného múzejného cyklu Jesenné variácie: Tradície jesennej rovnodennosti, magické ekvinokcium rozohrá v prezentácii spojenej s tvorivou dielňou pre školy od 25. do 29. októbra a 30. októbra 2024 v rámci prázdninovej stredy pre verejnosť. Vo štvrtý pondelok v októbri i v novembri múzeum organizuje Klubové stretnutia členov partnerského Klubu priateľov histórie Prievidze, záujemcovia o historické dianie v meste i okolí z radov širokej verejnosti sú však vždy vítaní! V plnom prúde je už aj tretí ročník "súboja o prespávačku v múzeu", do ktorého sa môžu prihlásiť všetci nádejní výtvarníci z okresu Prievidza, čo radi chodia na výstavy do múzea - výtvarná súťaž Farebný svet výstav trvá až do 30. apríla 2025. Späť do prírody! Originálne vzdelávacie podujatie zamerané na ochranu živočíchov v krajine pretkanej elektrickým vedením, cestami, vodnými a veternými elektrárňami S energiou na ochranu prírody sa chystá od novembra 2024 do novembra 2025, v prípade záujmu stačí napísať alebo zavolať na niektorý z kontaktov. Pre tých, ktorí radšej uprednostnia stoické pózy modelov zo zvieracej ríše, je tu múzejný "Zookútik" a s ním i prehliadka rôznorodosti zoologických druhov. Rozprávania, besedy, prednášky, prezentácie, exkurzie i iné aktivity, tematicky vychádzajúce a orientované na poznatky z vývoja prírody a spoločnosti v regióne hornej Nitry, sa však nájdu aj medzi dlhodobými vzdelávacími podujatiami pre školy, školské zariadenia i záujmové subjekty - spolu s možnosťou podujatia na mieru skupinám i jednotlivcom.

Jesenné variácie 2024

Hornonitrianski múzejníci venujú svojim návštevníkom a priaznivcom aj dve predvianočné podujatia ako odmenu za oddanosť počas celého roka: najskôr v týždni od 9. do 13. decembra 2024 so "šikovnými ručičkami" tvorivo-vzdelávacím cyklom zameraným na priblíženie histórie a výrobu vianočných ozdôb oslávia Vianoce v múzeu a napokon 17. decembra 2024 na slávnostnom stretnutí s darcami, ktorí prispeli k rozšíreniu zbierok múzea symbolicky vyslovia Vďaka Vám...

O všetkých podujatiach sa dočítate v príslušných sekciách múzejného webu.

Zmena termínu i programu vyhradená!